İnşaat

İmar Nedir Ve Nasıl Alınır?

İmar kelime anlamı olarak bayındırlaştırmak, bayındır hale getirmek geliştirme anlamına gelmektedir. Bir yerin bayındır hale getirilmesi yani imar edilmesi, yapılaşma, şehirleşme ve medenileştirilmesi demektir. İmar, hükümetlerin toprağın fiziksel gelişimini ve her bir mülkün kullanılabileceği kullanım türlerini kontrol etme şeklidir. 

İmar yasaları, bir belediye içindeki arazinin kullanımını gösterir. Arazinin nasıl kullanılabileceğini ve imarlı arazinin hangi amaçlara hizmet edebileceğini kontrol eder. İmar yasaları, binaların olması gereken yüksekliğini, arsa boyutlarını veya bir binanın yol ile arasının ne kadar olmasını kaldırımlara olan mesafesini ve gerektiğinde inşaat ayrıntılarını da düzenleyebilir. Ayrıca bir belediye içindeki alanlarda hangi tür mülklerin bir arada bulunabileceğini belirler. Mesken bölgesi, iş bölgesi, sanayi bölgesi gibi alanların oluşturulmasını da belediyelerin kontrolündeki imar durumu belirlemektedir.

Ülkemizin yapılarını oluşturmaya ve şekillendirmeye yardımcı olan planlamacılar, çoğunlukla demokrafik yapıya uygun olarak nüfusun, bölgede nasıl yaşadıkları ve hareket ettikleri açısından en işlevsel planlamayı yapmaya çalışmaktadırlar. Bir şehrin imarına ilişkin kararlar alırken, planlamacılar genellikle belirli bir bölgenin o günkü ve gelecekteki ihtiyaçlarının ve hedeflerinin doğrultusunda şehrin ana planına sadık kalarak belirlerler. 

Ana plan, bir topluluğun tüm yaşamsal ihtiyaçlarını, yani ulaşımdan ekonomiye kadar engellerini ve zorluklarını ve bu topluluğu oluşturan insanları, evleri, parkları ve işletmeleri hesaba katar. Ana plan oluşturulduktan sonra, ana hatlarıyla belirtilen hedefler ve ihtiyaçlar doğrultusunda bir imar yönetmeliği oluşturulabilir. Bu yönetmelik arazinin nasıl kullanılacağını yöneten tüm düzenlemeleri ve yasaları listeleyen ve bölgenin farklı bölgelerinin sınırlarının tam olarak ne olduğunu belirleyen bir belgedir. 

İmar nereden alınır?

Alınacak imar mülk, hangi belediyenin sınırları içerisinde yer alıyorsa imar durumu o belediyeden alınmaktadır. Yetkili belediyeye yazılacak dilekçeye ek olarak aşağıdaki evraklar gerekmektedir;

  • Gayrimenkul tapusunun aslı, 
  • Çap, 
  • Gayrimenkul sahibinin şahsen müracaat etmediği durumlarda müracaat eden kişiye verilmiş vekaletnamedir. 

İmar Durumu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? 

İmar durum belgesi, bir parselin; kanun, uygulama imar planı, plan notlarını ve bu yönetmelikte yer alan kullanım kararlarını ve yapılaşma şartlarını içeren, yapının inşa edileceği imar parselini sınır ve boyutlarıyla gösteren belgeyi ifade eder. İmar yasaları şehirden şehre değişir, bu nedenle, bölgelemenin durumunu yerel yönetiminize sormadan işlem yapmamakta fayda bulunmaktadır. İmar yasaları, mülkünüzle ne yapmanıza izin verildiğini etkileyebilir.

Ayrıca, mülkünüze herhangi bir ekleme yapmak isterseniz, yerel imar yönetmeliğiniz size ne yapabileceğinizi yani neler yapmanıza izin verilip verilmediğinin bilgisini verecektir. Yerel imar yasalarınızla ilgili bilgileri bulunduğunuz şehre göre değişebilir, bu yüzden yerel belediyelere başvurmanız gerekmektedir. Şehriniz bu bilgileri çevrimiçi olarak da sunabilir, böylece imar haritaları ve şehrinizin imar yönetmeliği gibi şeylere belediyenin resmi web sitelerinden de kontrol edebilirsiniz.

İmar durumu sorgulama işlemi için “TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” sayfasına girerek, sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu